Velen onder ons dromen nu al reeds van de zomervakantie en beginnen op zoek te gaan naar een geschikte reisbestemming. Onze hond gaat als deeltje van ons gezin uiteraard liefst gewoon mee op vakantie! Dit brengt echter wel de nodige zorgen en dingen om over na te denken met zich mee.
Waar moeten we rekening mee houden als we onze hond mee op reis willen nemen?
Vervoersmiddel: met de hond op reis gaan gebeurt in de meeste gevallen met de auto. Hierbij moeten we rekening houden met enkele veiligheidsregels net zoals we voor onze menselijke gezinsleden doen. De hond voorzien van een veiligheidsgordel is zeker geen overbodige luxe. Hiervoor bestaan speciale tuigjes waarmee je je hond kan vastklikken aan voorziene veiligheidsgordels. Ook als je je hond in de kofferruimte vervoert, kan je best een tussenrekje of bench gebruiken, waardoor de hond bij een ongeluk niet naar voor in de auto geslingerd kan worden.
Als we denken aan auto en zomer, kunnen we ook nooit genoeg benadrukken je hond nooit achter te laten in de wagen. Deze kan bij warm weer namelijk heel snel veranderen in een echte oven!
Tijdens de reis enkele pauzes inlassen om even de beentjes te strekken, te drinken en te plassen zijn zowel voor baas als hond een aangename tussenstop.
Let er steeds op dat je hond tijdens zo’n pauze niet de benen kan nemen, en zo op een parking naast een levensgevaarlijke autostrade op de loop gaat. je hond aanleren van te wachten bij het opendoen van de auto kan hierbij een zeer nuttige training zijn!
De reisbestemming: wanneer je op zoek bent naar een gepaste reisbestemming kan je best op voorhand informeren waar je met je huisdier welkom bent en welke regels er gelden .
Hou ook best rekening met de reisduur, het vervoer dat je nodig hebt, het klimaat waar je naartoe gaat en natuurlijk naar de conditie van je hond, zodat de vakantie ook voor hem zo aangenaam mogelijk kan zijn.
Een zeer belangrijk punt om na te kijken is de buitenlandse wet- en regelgeving. Hou hierbij ook in gedachten dat deze regels spijtig genoeg ook per hondenras kunnen verschillen! volgende links zijn nuttig om de regels per land op te zoeken:
Inentingen: Bij het reizen met je viervoeter is het ook belangrijk om na te kijken of je hond in orde is met al zijn inentingen en Europees paspoort. De verplichte inentingen kunnen verschillen van land tot land, deze vind je ook terug op de link met de invoereisen per land. Opzoekwerk doen of navragen bij de dierenarts welke dierziekten er per regio vaker voorkomen kan ook nuttig zijn. De inenting tegen Rabiës/hondsdolheid is voor de meeste landen en zelfs voor een tripje naar onze Belgische Ardennen een vereiste! Je hond hier standaard mee beschermen eens om de 3 jaar kan dus best nuttig zijn.
Wat nemen we mee Checklist: – Europees paspoort, inentingsboekje, chipnr document – stamboompapieren – etens-en drinkbak – water voor onderweg – eigen vertrouwde voer – EHBO kit, tekenpen – Halsband voorzien van adresgegevens (eventueel v vakantiehuisje) en telefoonnr -duidelijke foto van je huisdier – extra leiband en halsband -eventueel muilkorf indien verplicht in bepaalde regio – poepzakjes – eventueel medicijnen – vertrouwde deken of kussen -speeltjes -verzorgingsproducten (bv shampoo, borstel)
Huisdier kan niet mee… Na wat opzoekwerk te hebben verricht blijkt jouw droombestemming toch niet zo geschikt om je dierenvriendje mee naartoe te nemen. Wat nu? op zoek naar een geschikte opvang! Dit kan bij familie- en vrienden zijn, je kan een iemand vragen om aan huis te komen om voor je dieren te zorgen of ze onderbrengen in een dierenpension.
Als je op zoek gaat naar een dierenpension hou er dan rekening mee dat deze vaak al ver op voorhand volgeboekt zitten en dat je dit dus ook best lang op voorhand regelt. Kies voor een erkend pension ( erkend diploma, eventueel aansluiting beroepsvereniging APBCT) en ga er zelf zeker eerst eens een kijkje nemen. Het spreekt voor zich dat je je meer op je gemak zult voelen bij een pensionhouder die je een open rondleiding geeft en antwoord heeft op al je vragen.
Vraag ook de voorwaarden van het pension na wat betreft inentingen, ontvlooing en dergelijke, zodat je met jouw huisdier in orde kan zijn, maar natuurlijk ook gerustgesteld te zijn dat de ander pensiongastjes geen ziektes op jouw vriendje kunnen overdragen.
Ook wanneer je kiest voor een hondenuitlaatdienst / oppas aan huis ( erkend diploma, eventueel aansluiting beroepsvereniging APBCT en op www.therapiedier.be voor iemand in je buurt) kan het nooit kwaad om ruimschoots op voorhand kennis te maken en na te gaan wat al de voorwaarden zijn; op deze manier kunnen zowel jijzelf als je dieren een gerust gevoel bij deze persoon hebben. Als je voor deze optie kiest kan het ook geruststellend zijn als er toch iemand van je familie of vrienden van tijd tot tijd een binnenspringt bij je thuisfront en ook kan dienen als noodnummer die je kan doorgeven aan de dierenoppas.
Op voorhand afspreken rond de gewoontes, een lijstje opstellen en zien dat alles klaar ligt voor de oppas, draagt bij tot een vlot verloop en een vertrouwde sfeer voor je huisdieren.
Zijn er nog nuttige tips waaraan jij denkt bij het op reis gaan met je viervoeter, dan horen wij ze graag…
Ook leuke reisbestemmingen om met je hond naartoe te trekken, pensions en dierenoppassers die je zou aanraden zijn altijd leuk om te delen!